Thursday, October 6, 2011

Kenapa Braces Mahal??

Assalamualaikum..;)


You guys nak tahu? Dulu orang pakai braces bukan macam sekarang nih. Dulu punya braces siap ada helmet. Pernah tengok tak?? Macam ni haa

















Aku tak tahu pulak kat Malaysia ni dulu ada orang pakai braces macam ni ke tak. hehe. Setahu aku, yang pakai macam ni hanya di luar negara je kot. Maklum la, dulu tak berteknologi sangat macam sekarang ni kan. Dulu guna helmet, dari dawai dekat gigi sambung terus kat kepala (helmet). Gambar kat atas ni tak rupa helmet pun tapi macam ni la juga bentuknya. Aku tak dapat search pulak gambar yang sebetulnya. Ermmm, cuba kau bayangkan, kalaulah sekarang ni takde teknologi canggih, and kau pulak nak pakai braces, pastu kena pakai yang berhelmet ni. Aku rasa memang tak aman hidup. Nak gerak sana sini pun tak boleh. Nak makan pun tak lalu. Orang pandang pelik je kan. haha. Seksa je aku tengok. Tapi nasib baik lah zaman sekarang ni dah berubah dengan ada nya teknologi moden lagi canggih kan?. Tak susah orang nak makan bila pakai braces macam ni. hehe. 







Haaa..sekarang kau ada nampak sikit tak jawapan yang aku nak bagi pada soalan kat atas tu tadi??. Sebenarnya, braces ni jadi mahal bila ianya diperbuat/diproses melalui teknologi canggih dan jarang sekali dapat. Material dia lagilahh, semuanya import maa~. Mana ada buatan sendiri. Mau buatan sendiri p amek helmet ayah hang then cari mana2 dawai yang berkenan. Pastu pandai2 lah cari gam ke stapler ke bagi lekat dekat gigi then sambung terus pada helmet tadi tu. keh3 :P *ok da mengarut. huhu

kenapa mahal? sebab kos2 untuk bahan2 yang digunakan termasuklah kos bahan rawatan, kos bahan disposable (macam bahan yang digunakan sekali sahaja cthnya: glove, mask, penyedut air liur, cawan, bib yang terletak di dada pesakit, jarum suntikan dan sebagainya), kos bahan untuk memastikan semua bahan bebas dari kuman (cthnya: autoclave iaitu mesin yang digunakan untuk memasak barang2 rawatan) dan juga cecair pembunuh kuman. 

Sekarang korang paham kan kenapa mahal? Benda ni mahal, juga disebabkan kepakaran doktor2 pakar la kan. Diaorang belajar buat research semua mesti gaji mau mashyukkk kann? HAHA. Susah kot nak maintain kan or nak adjust kan gigi orang yang berbraces nih. Macam aku ni haa, nampak je aku dah tak pakai braces tapi sebenarnya aku still have an appointment with tuan doktor untuk cek gigi aku ni haa.. *aku kena pakai retainer (tapi macam biasa tak sedar diri, tak nak pakai. haha).



ok..nak info lagi pasal kenapa braces mahal?? sini ok?

~peace~





note: kenapa aku post entry pasal braces?? sebab aku rindu beliau(braces).
bye!





20 comments:

Ku Azhar said...

hehehe pernah pakai braces la nie?? bnyk org segan bila pakai braces..normal je :)

cira nd said...

hari tu nampak sekali kak fiza pakai braces tu balik... haha

shafiqabdshukor said...

mak aih dulu2 nye braces..
samapai macam tu...
dahsyat~~

ila said...

eh x sangke sampai cm tu skali kn.
sye pon pky braces gk.

ujong thn nie bkk la kod

Ayeem Jemain said...

Kat shah alam ni, fac pergigian tumpang kat fac IT utk sementara waktu. Dgr2nya student nk pakai braces pun boleh kat situ, dgn harga rm200 saje. 200 utk objek tu, for service, free of charge. Tak tahu lah betul ke tak. Tp kalau betul mmg patut buat lah sblm fac pergigian tu pindah kat bangunan baru :D

Akim Iqbal said...

Awat nak pakai braces ? Dah ok pon..

Athirah Medan said...

Skrg pakai braces dah tak segan mcm dulu. Kiut je aku tengok. Haha, Eh gigi kau mcm ok je pun kan.

ILA SYAMILA ♥♥ said...

ni la braces lame2? ouhh cmne la mereka sggup nak memakai semua ni.

sYafIk-wAy said...

nak gak pakai braces tapi belum cukup modal ... huhuhuhu

Izyan Masri said...

SEKARANG PAKAI BRACES NAMPAK COOOL.NAK PAKAI JUGAK XD

Dhia BellamiZam said...

xbole aq byangkan cmne klo ko pkai tu..cmne ko nk g koko weyh??ahah

Akulah Pak Lan said...

kos nak maintain pun mahal

Redbloodsnow said...

teringin giler lah zie nk pakai braces taw. tp itu lah...TAK MAMPU :( thats y gigi tak rata n thats y senyum selalu senyum tak nampak gg...hehe

segan dow :D

ada sya said...

adik saya 2 org pakai braces.. baru2 ni mak su sy pula bt..saya ni dah jadi driver untuk hantar, tggu & ambil dorg.. huhu..

abah khalisha said...

c robotcop plak abah tgk gambar yg kat atas tu

azalia hjsalleh said...

memasang angan2 nak pakai. x tau la jd kenyataan ke tidak ;(

Areliff said...

teringin nak wat tapi belum berduet hu3

FizaFizz said...

aahhh..ni memang braces doulu2! percaya lahh! hehe.

Nadia Khan. said...

i suka tengok orang yang pakai braces. sexy :D

Teacher Koko said...

lol...i was one of d people yg pakai helmet itu taw? n yeaa i do look scary at tht time..tp nseb bek la pakai wktu malam time tido jek, kalo pki siang mesti org menangis tengok...T_T

Followers

♥kisahlovelymyrtle♥