Thursday, May 12, 2011

Pakar orthodontic di temu bual.

Assalamualaikum...;)

Memandangkan orang ramai sangat menanya aku macam-macam pasal braces nih sama ada dalam bentuk formal mahu pun informal, aku pun dengan sopannya ingin menjawab di sini ya. huhu

before that meh renung2 sat :)

Imam Nawawi menegaskan dalam menjelaskan hadith yang bermaksud, "perempuan-perempuan yang menjarangkan gigi dengan tujuan kelihatan cantik". Menunjukkan bahawa yang diharamkan ialah bagi orang-orang yang melakukan perbuatan tersebut untuk tujuan kecantikan semata-mata.Adapun kerana keperluan iaitu untuk mengubati atau untuk membaiki kecacatan pada gigi dan seumpamanya maka diharuskan.(Syarah Sahih Muslim-Kitab al-Libas Wa-al-Zinah ). Jelaslah bahawa pendakap gigi (braces) tidak termasuk dalam mengubah gigi yang dilaknat Allah dan Rasulnya, kerana tujuannya bukan untuk mengubah ciptaan Allah secara sengaja tetapi untuk membaiki kecacatan pada gigi.Gigi yang jongang sekalipun tidak mendatangkan kesakitan pada fizikal tetapi mendatangkan kesakitan pada mental kerana dipandang hodoh oleh orang lain menyebabkan kita tidak selesa apabila berhadapan dengan orang lain. 
*apa pendapat korang pula? :)

sumber:http://www.islamgrid.gov.my/qna/index.php?page=3&pop=1


***

1. Dah berapa lama pakai?

Ok, aku bakai braces nih dah 3 tahun kot. KOT la ea..tak sure.haha. Tapi dia bergantung pada keadaan gigi juga lah kan kalau teruk sangat tu memang lama lah. Tapi biasanya setahun je kot. Dah tu aku 3 tahun lak ek? Means?? hahahaha~

2. Kenapa lah pakai braces ni cik fiza oii?

Sebabnya gigi aku tak berapa nak cantik lah cik senah oii!.Kalau korang nak tahu la kan orang2 yang memakai pendakap gigi ni adalah kerana mereka mempunyai susunan gigi yang tak teratur pada kadar yang teruk yang boleh membawa masalah percakapan, pemakanan dan lain-lain sekiranya tak dirawat. *Ecehh, formal gila aku. haha.

3.Berapa harganya?

Haa..harganya pula. Kalau dengan pak swasta ni mula-mula nak pakai tu kena bayar lebih lah dari 1k huhu. Ni termasuk lah dalam consultation/check up, X-Rays/Cephalometric Analysis  and bla bla bla. Then bulan-bulan nya pula for every appointment dengan doktor tu kena la dalam rm150 like a Orthodontic appliance/treatment/review. Tapi kalau pak government pula i am not really sure la brapa. Tak pun free kot. Sebab ada mak cik aku pakai braces ni free, under kerajaan kedah. I dont know much la bout that. huhu. Lupa nak tanya beliau. **siapa2 yang nak buat braces tu cepat2 terbang p kedah tu nak buat free punya pasal! haha..

4. Jenis braces and warna. ( haa..ni part paling aku suka )

Ok, braces ni sebenarnya ada dua tau! Satu metal and the other one is ceramic. Ceramic lagi mahal wooo~ Macam aku, guna metal je kot.. Tak mampu nyahh! Tapi as usual la kan yang mahal tu mest chantikkk! see..



cantikkan boleh senyum lebar-lebar! haha. Yang metal pula yang biasa korang tengok tu lah. Warna pula is up to u nak pakai warna apa boleh consider dengan pak doktor korang. Macam aku, semua warna aku dah try. haha. Tapi aku tak sempat pula nak buat yang colourful tu. huhu.



semua warna ada wehh! Jangan risau.huhu


5. Proses.
Proses mula2 nak pakai nih, doktor akan cek lah keadaan gigi kita satu2. Bagi sesetengah kes, yang macam aku ni haa..kena lah cabut beberapa batang gigi sebab nya nak bagi ruang dekat si pendakap ni haa menarik gigi yang lain ke ruangan yang kosong tersebut. Kalau macam aku, kena cabut 4 batang gigi! iaitu taring kiri dan kanan aku and 2 batang lagi dekat gigi bawah. Pendakap gigi yang kekal tu kena lah pakai sepanjang masa sehinggah lah doktor mengesah kan yang gigi kita da ok sikit la..huhu. And then the last step ni kena pula pakai retainer atau penahan gigi yang bertujuan untuk menahan gigi pada tempatnya selepas rawatan pergigian. Now, aku ada dalam stage ni la..hehe. kena pakai retainer ni untuk tempoh tertentu. Aku kena pakai selama 3 bulan then i have another one appointment with the doctor on this  May! Tapi aku tak pergi may nih aku nak pergi bulan June! haha..  

Ni la image retainer tersebut. Benda alah ni boleh di cabut dan di pakai sendiri ok. So, senang nak makan.



6. Sakit tak??

Kalau korang tanya aku, aku akan jawab tak sakit sebab aku tak ingat wehh sakit ke tak.ahaha.. Tapi aku banyak juga dengar orang2 cakap sakit. Alhamdulillah la, aku tak rasa sakit huhu..But memang cuak gila kot masuk bilik doktor tu.

haaa..ada gaya pakar orthodontic tak aku?? bhaha

Hehe..begitu lah perjalanan aku sebagai seorang peng-braces haha..poyo gila.

Ok, thats all.. see ya! ;)

~peace~










24 comments:

Farahanis Waheda said...

nak try jugak pakai tapi takot muahaha..

gg sy pun tak lawa :P

Farahanis Waheda said...

nk try ah pakai ! hehe

wahh gg awak skg makin lawa :)

FizaFizz said...

ehh2, gg awok lawa la dear! :)
gg saya makin lawa eh, mana awok tahu nhh?? :P :P

kembatolo™ said...

ehh! tak sempat tanye lagi dah jawab? paham jiwa lahh! hahaha

FizaFizz said...

kaber2 sikit gelak tu..bhahaha
ehh, i bukan nak jwb soalan u lahh..haha

Akulah Pak Lan said...

<--- gg dia mmg sempurna

JIJI YU said...

gigi aku lawa asal weh..nak petua ke

BudakBosan said...

nak pakai jugak...tapi sgt takutla..hihi.so total2 brape kos sumyenye ek?

FizaFizz said...

~Oreo HitaM : gg siapa yg smpurna tu?? ahaha

~JIJI YU: erkk, untunglahh gigi dah lawa sejak asali!! hehe :)

~BudakBosan: Tak payah takut *ecehh mula2 aku pn takut..haha..tapi lama2 ok la..tak sakit pun..hehe..total kos ea..sbnrnya belom kira lagi nih total semua tapi yang boleh bagi tahu receipt dia mak aii berhelai2 dah!! HEHE..

hiro said...

hooo..

Akulah Pak Lan said...

gg i la..gg nenek pun lawa jgk

FizaFizz said...

owhh..gg paslu kot tu..hahaha :P

Ashraf Jalil said...

org pakai gak dlu..geng..sep2

FizaFizz said...

ea? sep2!! hehe..:)

Yana Nana said...

Salam fiza..
Yana just nak betulkan sikit la
Types of bracess ni ade bnyk
5 or 6 types of bracess tak silap..
Tpi kat mlaysia ni i tak tau ade brape bnyk..
But the latest one in US is invisalign bracess kalau tak silap i..
Dia hand made bracess..
Very cool bracess tu
And the price jgn cerite la kan
Mahal gila nak mampos.. Huhu..
U know what..
Kalau buat bracess kat oversea lagi murah tau berbanding kat mlaysia..
(tu cousin i yg ckp la, i tak tau pun)
I pun pakai bracess jugak
Same as u la.. Metal braces je pun
Tak mampu nyah nak pilih yg mahal =,=
i ade review pasal bracess
I tahu sikit2 je la :)
Mesti gigi u dah cantik menawan skarang ;p
I tak saba nak cabut bracess ni.. Huhu

FizaFizz said...

dear yana, seriously ada byk ea? wahh, tak tahu pula! ok booo me~~huhu..for sure la mahal kan! hehe owh, u pun pakai?? ada lagi geng nihh! hehe..btw, thankz for the info n i will godek2 blog u cari entry pasal braces ni k! hehe :)

izzy eizara said...

nice entry...dalam proses nak pkai..agaaak takut...
=.="

azalia hjsalleh said...

cmbest. teringin tp asenya cm dh terlewat kot

FizaFizz said...

izzy: tq, emm nk pakai? wahh..sila2..jgn takut2.hee

azalia: best kot pakai..hehe, tp kalau gg da cntik x payah la pakai..hee ;)

theHijabis said...

Hye pretty! We have special May promotion :) Free postage for purchase of every item

visit www.thehijabis.blogspot.com

Ainn Hazwany said...
This comment has been removed by the author.
nurulain zakaria said...

nak pakai.....tapi kan?proses penjagaan sume leceh...dah la pemlas..sure tak leh pki~~

FizaFizz said...

~Ain Hazwany : thanks..info pengalaman sndiri, biasa je..hehe..erkk?? cute? iye la kot..hehehe :P

~nurulain zakaria: ermm, sbnarnya kita sndiri jaga cam cincai2 je..x jga sgt pn..hehehehe :P

Eyfa Zalifa said...

saya pun pakai gak:)dh nak masuk 2 tahun dh:) x sakit pun kan..kalau goverment,bayar dlm 700..sis pakai lama gak eh..3 tahun..teruk sgt ke?heheeh:)time tu saya pun ada gak pkai yg retainer tu..x sakit plak:)

kena cabut 4 gigi?wa!tu kesd dasyat..dok kata kalau cabut means dasyat lah..n cabut sbb gigi blkg tu xde ruang untuk mencengkam braces kita:)

braces mcm dh serasi plak ngn kita..syg nak bukak..heheh:)tpi nak bukak gak..x leh makan sengkuang.nti sangkut2.hahahah!fefaham jelah:)apapun..kita nie samer geng..geng gadis braces:)

Followers

♥kisahlovelymyrtle♥