Wednesday, September 14, 2011

Dilemma Part3 Students

Assalamualaikum...;)




Almost every part3 student will always being confused about fast track. Do you know what is the exactly meaning of fast track?? Actually, me myself also don’t even know about this, but I can briefly describe and discuss a little bit about it. And if some of you guys wanted to share something, it is necessary kot and kindly comment on this post k? ;P 
(sambil menyelam minum air..lalala~)

Actually, fast track ni ialah Program Penerapan Pelajar Diploma Semester 3 Ke Program Ijazah Sarjana Muda Semester 2!.Program ni membenarkan pelajar semester 3 yang mempunyai keputusan CGPA 3.0 untuk diterapkan ke Program Ijazah Sarjana Muda. Program ini boleh juga dikatakan baru diperkenalkan oleh UiTM. Tapi rasanya dah ramai kot yang apply dan mungkin ada yang dah berjaya mendapat scroll degree under this program (fast track).Ok, pada aku nak masuk/mohon fast track nih memang ada banyak kebaikan dan keburukan nya antaranya : 




kebaikan
Dapat jimat masa pengajian setahun atau 2 semester..
Kalau biasanya kita buat diploma selama 3 tahun tapi bila masuk fastrack, diploma cuma buat 1 1/2 tahun je iaitu dari part1 sampai part3 sahaja. Then sambung ijazah masuk semester 2 (tahun pengajian ijazah adalah 2 tahun 1/2). Jadi, 1 1/2 diploma campur 2 1/2 ijazah sama dengan 4 tahun. Maka, dapat jimat duit pengajian especially duit belanja dan duit beli buku sebab biasanya tahun pengajian diploma dan ijazah adalah 5 tahun. Tapi terpulang kepada syllabus kursus masing masing la. Sebab tak semua kursus menawarkan tempoh pengajian yang sama. Some of my seniors said,

" Peluang pekerjaan luas sebab tak ramai yang berpeluang dapat fast track ni."




keburukan
1) Kalau semasa tahun pengajian ijazah, students are not performed well, kena masuk balik diploma dalam semester 4 walaupun masa tu dah ijazah semester 3 or 4. Rugi kot!
2) Student tidak akan mempunyai diploma. And what if, student tu tak boleh performed sebaik-baiknya waktu ijazah nanti? --Ni kiranya maksud dia macam nih, kalau kita teruskan buat full diploma yang selama 3 tahun tu, kita akan convo and akan dan memang sure dapat scroll diploma tu. Tapi bila masuk fast track ni, kita memang akan grade tapi TAK AKAN dapat scroll dip tu. Jadi apabila kita masuk degree nanti dan tak boleh nak bawa. Maka, degree tak abes, diploma tak ada. Macam mana nak apply kerja nanti?? (melainkan anda smbung balik diploma anda seperti sebelum memohon fast track)
 3) Student cemerlang yang selalu dapat 4 flat and DL every semester, tidak akan dapat merasa ANC.
4) Student juga tidak akan merasa pergi ke Latihan Praktikal (bagi mana-mana kursus yang menawarkan LP).



Info di atas ialah info yang sahih lagi benar sebab ianya datang dari kawan2, senior2 yang dah berpengalaman. Tak lupa juga kawan2, collegemates yang dekat eForum. Thanks bagi info ni!. As i mentioned above, program ni ada pro and cons nya. Banyak sangat benda yang perlu kita consider. Jadi bagi yang mempunyai dilema seperti ini silalah buat keputusan sebaik-baiknya ya! And Good Luck!. Oh! ya! lupa nak cakap, sesiapa yang ingin memohon fast track ni, kena lulus MUET ok? Kalau tak, memang tak dapat! hehe. 


So, apa pendapat you all adakah program fast track ni bagus untuk student atau pun tak? Bagi siapa2 yang dah ada experience jadi student fast track ni sila lahh share pengalaman anda tu :) 



note: Frankly speaking, aku tak mohon sebab aku terlepas nak amek MUET! pastu aku rasa macam aku lah orang yang tak berapa nak ok bawak fast track ni..haha. Kalau diploma ni aku rasa dah macam ehemm! maka degree apa tah lagi!! haha 
Wa'allahu alam.



Bagi yang lain jangan ikut sangat saya ni ya sebab masing2 ada pendapat masing2. Jadi sila lah buat pilihan yang bijak! :)




~peace~
;)



sumber :  
eForum 

9 comments:

ILA SYAMILA ♥♥ said...

cons is more than pro. xpe. biar lmbt asalkn scroll due2 dpt kan kan. ;)

aniki said...

dip ke degree ke sama2 ilmu..yang penting sekarang adalah usaha diri sendiri tuk berjaya..

kembatolo™ said...

tak paham bi la nek. lalalala~

Akulah Pak Lan said...

tak penah ambik dip dulu, but what i can say is there is no short or easy way to be successful. Risk is everywhere in our life. sometimes nak atau tak, we have to take that risk to cross our own obstacle. kalau tak sampai bila2 pun kita tak akan berjaya.

atien rashidi said...

tepuk dada tanye selera fizza :) btw congrats jd MT sem dpn ;)

Saiazuan said...

student life. ;)

|ShaChaPe'ah| said...

fiza..akk rse baek truskn dip nie..akk mase part3 pon dilema gak..siap isi borang tggl nk submit je..tp g jmp coordinator,pn zainah trsyg kite tu kn..hehe..die kate, better truskn je dip nie..lgpon jimat 1 sem je syg..xde jimat mane pon..hehe

mysara said...

my fren ada yg amik bnda ni mula2..
tp laz2 dye amik dip blik..
ktanya tak sggup..
tak tau la kan..

pape pn, usaha tu pntg..:)

FizaFizz said...

@ILA SYAMILA : yes! kita pun pk macam tu! sep2..;)

@Paklan : betul2..sama ada nak atau taknak, mampu atau tak..huhu..but i think i have made a right decision! ;D

@atien rashidi : haha! sempat tu! tenkiu2 ;)

@ShaChePe'ah : ye! pn.zainah kesygan! hehe :)

@mysara : huhu..thankz sharing ;)

Followers

♥kisahlovelymyrtle♥